Selamat Menyambut Ramadhan 2007

Assalamualaikum buat semua muslimin muslimat rakan-rakan Netters

Esok (Khamis, 13 September 2007) bermulalah bulan yang sangat-sangat dinantikan oleh seluruh umat Islam iaitu Ramadhan Al-Mubarak. Bulan yang penuh barakah. Bulan di mana ditutup pintu-pintu neraka. Dirantai Iblis. Dibukakan pintu syurga. Bulan di mana ada satu malam yang jika kita dapat beramal pada malam tersebut, ganjaran pahalanya umpama 1000 bulan. Itulah dia malam al-Qadar.

Setiap tahun, apabila munculnya ramadhan, kita pasti tidak akan melepaskan peluang untuk mengunjungi masjid dan surau bagi mengerjakan solat sunat tarawih berjemaah. Natijahnya, kehadiran ramadhan dapat menggamit masyarakat muslim agar berebut-rebut menghayati fadhilat Ramadhan berserta ganjaran yang dijanjikan Allah swt.

Amalan seperti bertadarus, solat sunat, berzikir, bersedekah dan pelbagai lagi amalan makruf lain dapat menambah “saham” kita untuk ke akhirat kelak. Di samping itu, bulan Ramadhan adalah saat di mana kesabaran dan keikhlasan beramal kita akan diuji Allah swt. kerana puasa Ramadhan penilaiannya adalah terus kepada Allah swt.

Bersama-samalah kita menghayati kehadiran Ramadhan al-mubarak ini dengan sikap yang jelas untuk merebut ganjaran pahala berlipat ganda yang dijanjikan. Hatta membaca 1 huruf dari al-Quran pun telah mendapat 10 pahala, apatah lagi kalau kita dapat khatam 30 juzuk al-Quran. Subhanallah, maha suci Allah, Tuhan sekelian alam.

Selamat menyambut Ramadhan dan menghidupkan malam-malamnya dengan amalan sunat yang ikhlas dan khusyuk.

Advertisements

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: